Viktigt att arbeta på rätt sätt

Inom många yrken idag finns behovet av att lära sig ergonomi. Oavsett om personalen sitter stilla eller har rörliga och/eller tunga jobb är hur man jobbar en nyckel till friskare personal.

Det vanliga man hör är att kontorspersonal har kurser i ergonomi. Vilket är fullt förståeligt. Men inte lika ofta hör man om vårdpersonal. Visst får många lära sig hur man lyfter och står i olika moment för att spara kroppen. Däremot är det lätt att missa extrapersonalen som kommer in när det kör ihop sig. De har inte lika självklart tillgång till ergonomiutbildning som den fasta personalen får.

Vad betyder ergonomi

Ordet är en sammankoppling av två grekiska ord. Ergo betyder arbete och nomo som betyder lag. Att man helt enkelt får en bra arbetsmiljö anpassad efter varje individs behov på ett sånt sätt att det inte skadar individen. Det kan vara exempelvis höj och sänkbara bord så att vem som helt kan arbeta vid arbetsplatsen. Inom vården kan det dessutom vara höj och sänkbara sängar och lyftanordningar.

Men ergonomi är så mycket mera. Även om det finns hjälpmedel måste man lära sig hur man använder dem. Att man står rätt. Böjer knäna när man lyfter m.m.

Att skapa utbildningstillfällen för personalen har många fördelar. En av dem är minskad sjukfrånvaro på grund av arbetsskador. En annan att personalen känner sig betydelsefull och
uppskattad.

Varför inte ta kontakt med ett utbildningsföretag och se vad som erbjuds. Kanske blir det den smartaste investeringen företaget någonsin gjort. Läs mer om ergonomiutbildning på denna sida: https://www.ergonomiutbildning.nu/