Konkursansökan – se till att det blir rätt

På varje lyckat företag går det tio stycken som misslyckas. Hårddraget? Ja, men ändå inte långt ifrån sanningen. Sant är att många företag lyckas skapa någonting som blir framgångsrikt och som fyller en funktion i att man får kunder och blir lönsamma.

Lika sant är att vägen dit kan kantas av bekymmer och att många företag heller aldrig når framgång som en följd av att de hamnar i ekonomiskt obestånd. Något som innebär att man har dragit på sig skulder som vida överskrider de inkomster och tillgångar man har. Vilket i sin tur innebär att man själv lämnar in en konkursansökan – eller att någon av de man är skyldig pengar, borgenärer, väljer att göra det.

Att ansöka om konkurs är något man gör hos Tingsrätten som då utser en konkursförvaltare vars uppgift är att sammanställa alla skulder och alla tillgångar i en bouppteckning. Denne undersöker även möjligheten att göra en företagsrekonstruktion innan – och samma konkursförvaltare är även den som förvaltar egendomen och mäter ut den. Förenklat så handlar det därefter om att se till att alla borgenärer – i den mån det är möjligt – ska få betalt. I en perfekt värld så hade också detta skett, men det är sällan som det inträffar.

Anlita en jurist innan du lämnar in en konkursansökan

I Sverige finns en lag som reglerar vilka borgenärer som ska ha betalt först och den lagen kallas för Förmånsrättslagen. Den stipulerar vilken borgenär som står först i tur, vilket ofta kan handla om vem som har störst skulder. Har man som borgenär en liten skuld – i sammanhanget, alltså – så är det alltså långt ifrån säkert att man får pengar i samband med att en gäldenär begärs i konkurs.

Ett tips i detta är följande: har du lånat ut pengar till ett företag som du inte får tillbaka så kan det finnas ett värde i att först kontakta en jurist. Denne kan kontakta företaget och förhandla om en lösning å dina vägnar. Det kan innebära att du ges en större chans att få tillbaka hela summan – genom exempelvis en avbetalningsplan – eller delar av den – genom att vissa skulder skrivs av. Väljer du att ansöka om konkurs – alltså lämna in en konkursansökan – mot din gäldenär så är det inte säkert att du får tillbaka några pengar överhuvudtaget.