Vem är lämplig att vara chef?

Vem som helst kan inte bli chef. Det krävs en särskild personlighet för att utgöra chefsmaterial, och det kan vara en stor utmaning att hitta rätt person att basa över just din verksamhet.

Att hitta rätt person till ett jobb är alltid en utmaning för alla rekryterare. Det ska gås igenom ansökningar, sorteras, väljas bort, intervjuas och slutligen tas ett beslut. Rekryteringar skiljer sig dock åt, inte minst vad det är för typ av position som ska tillsättas. Är det en finnig 15-åring som ska ha sitt första och lågbetalda arbete på McDonalds är det kanske inte hela världen om det inte faller väl ut. Det är lite annorlunda när du ska tillsätta någon i en chefsposition. Då handlar det om en person som ska ha mycket makt och ansvar och kunna stå pall både i med- och motgång. Då gäller det att vara ytterst noggrann i sitt urval.

Svåra val för alla

Var ska du egentligen börja i din chefsrekrytering? Är det bäst att befordra internt, det vill säga någon som redan befinner sig i verksamheten? Någon som kan rutinerna, är en integrerad del av företagskulturen och som inte behöver någon längre anpassningstid. Eller gör du bäst i att ta in en ny person utifrån med dokumenterad erfarenhet, som kan komma in med nya tankar, bryta mönster och ge er perspektiv ni aldrig hade tänkt på? Det här är svåra övervägningar för vilket företag eller verksamhet som helst. Om det ändå fanns någon att konsultera kring vilken chefslösning som passar er bäst.